Здравословно хранене при децата

С раждането на децата започват и грижите за тяхното хранене, от което зависи здравето, растежа и развитието им.
Много от навиците за цял живот се създават в периода на детската възраст. В този период е изключително важно родителите да взимат активно участие в създаването на хранителни навици на децата така, че да им осигурят здравословно развитие.

Ключът към контрола на теглото и здравето на децата ви е да ги научите да ядат, когато са гладните и да спрат, когато вече са се заситили. Използването на храна за наказания или окуражителна награда насърчава детето да игнорира сигналите, че е гладно.

Когато искате да му покажете, че сте доволни от него, е по-добре да му купите книга или малка играчка, вместо сладолед или вафли, например.

Недопустимо е дете да гладува, за да свали излишните килограми.

При отслабването на повечето от децата с наднормено тегло акцента трябва да бъде поставен върху предотвратяване на качването на килограми, през времето когато децата растат. За много от тях това може да означава ограничено или никакво наддаване на килограми, в периода в който те растат на височина. Детето израства и това води до изравняване на съотношението тегло-ръст.

Основни препоръки за контролирането на теглото на подрастващите са:

увеличаването на физическата активност : ходенето пеша, спортните тренировки или танците.

намаляване на простите въглехидрати– сладките газирани напитки, бонбони, белия хляб, кроасани и други тестени и сладки изделия.

нормализирането на дневния режим /девет часа трябва да са отделени за сън/ също се отразява добре върху теглото на детето.

ЗА ВАС, РОДИТЕЛИ!

ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА

Препоръка 1: Осигурявайте редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна

Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на храни

Включвайте ежедневно в менюто на децата представители от 4 – те основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки;

Хранете децата си четири пъти дневно, тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане.

На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 — 400 г храна.

Закуската е важна и не трябва да се пропуска!

Отделяйте достатъчно време за хранене на децата, в приятна обстановка, което ще създаде и затвърди у тях навици за правилно хранене

Не храненете детето си след 19 часа

Препоръка 2: Ограничавайте консумацията на тестени и сладкарски изделия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти

Включвайте в менюто на децата си пълнозърнест хляб (поне 2 пъти седмично), макаронени изделия (1 път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).

Препоръка 3: Предлагайте ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове

Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от зеленцучи и плодове

Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене.

Препоръка 4: Замествайте тлъстите меса и месни продукти с птиче, телешко месо и риба

Предлагайте риба и морски продукти един — два пъти седмично;

Отстранявайте видимата мазнина от месото преди готвене.

Препоръка 5: Ограничавайте приема на мазнини

Замествайте животинските мазнини с растителни;

Добавяйте възможно най-малко количество мазнина при приготвяне на ястията.

Препоръка 6: Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти

Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови и сиропирани сладкиши.

Консумация на тези продукти трябва да е в ранни часове на деня

Препоръка 8: Ограничавайте общия прием на сол за деня

Намалявайте количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите;

Една от най-добрите стратегии за здравословен начин на живот е да позволявате на децата си да участват в избора и подготовката на подходящи за тях храни. Взимайте детето си, когато пазарувате и му обяснявайте кое за какво е полезно и какви са рисковете от консумацията на вредни храни.

Децата не са способни да контролират себе си по същия начин, по който го правят (или би трябвало да го правят) възрастните.

Децата с наднормено тегло имат нужда от специално внимание и грижи, а не от нашия гняв, присъди, критики или демонстрация на разочарование. Ако детето ви е с наднормено тегло, не отправяйте атаки към него. Така, ще го карате да се чувства неловко за това, че има този проблем. Всъщност такъв подход е по-вероятно да направи ситуацията още по-трудна.

Проявата на разбиране и на родителска отговорност са най-ефективния и продуктивен начин да подходите сериозно към разрешаването на проблема с наднорменото тегло при детето ви.

Ако не успявате да се справите сами с наднормено тегло при детето ви обърнете се към специалист.

 

Сподели в социални мрежи

Опубликовать в Одноклассники

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *